Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfordítók II. szakmai hétvégéje (2011. május 27.-29.)

2011.06.04

Eltelt egy év, és ismét megrendezésre került a Műfordítók szakmai hétvégéje. Ezúttal Dobogókőn a Walden Hotelben. A szállás nagyon tetszett, a szálloda gyönyörű, a környék szintén, az ennivaló pedig egyszerűen remek.

 

Idén nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy nem kellett egy másik épületből (kilométerekkel távolabbról) átjárogatni az előadásokra, hanem minden egy helyen volt. Valamint, hogy nem a szabad térben tartották a programokat, így az időjárás nem befolyásolta a hétvége menetét. Szombaton ugyanis zuhogott az eső, tíz fokot esett a hőmérséklet, és olyan köd volt, hogy odakint az orrunkig sem láttunk.

 

Nádasdy Ádám előadása ismét lenyűgözött, két alkalommal is, amikor a vulgarizmus fordításáról, és az érthetőség oltárán való feláldozhatóságról beszélt. Mesterházi Mónika workshopján egy számomra új problémával találkoztam, amelyhez eddig még nem volt szerencsém, de ezek után biztosan könnyebben megbirkózom vele. A legnagyobb élményt azonban Soproni András előadása jelentette, mert rájöttem, mennyi mindenre emlékszem még az orosz tanulmányaimból. Orosz-angol szakos tanári diplomával a zsebemben szégyellem bevallani, hogy - mivel 18 éve nem használtam - nagyon-nagyon kevésre emlékszem oroszból, holott a főiskolán ugyanolyan folyékonyan beszéltem ezen a nyelven is, mint angolul. Ennek ellenére - ahogy kiderült - sokkal több megmaradt, mint hittem, és ennek rendkívüli módon örültem. Egyéb előadások is voltak, ám az előzőleg említetteket éreztem a legközelebbnek magamhoz, azok adtak igazán használható információt számomra.

 

A programokat szinesítette péntek este egy vitaindító beszélgetés a műfordítás taníthatóságáról, szombaton felolvasás és a Zuboly együttes koncertje, vasárnap délelőtt pedig egy gyalogtúra, amelyen nem vettem részt. 

 

Jövőre valószínűleg ugyanitt kerül sor a harmadik szakmai hétvégére, én pedig mindenképpen ott leszek. Jó "otthon" érezni magam a többi fordító között. 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Műfordítók II. szakmai hétvégéje

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.